Let's get inspired!

Wat zijn inspiratie avonden?

  • Specialisten

Op een inspiratie avond wordt er een lezing gegeven door specialisten die kennis delen vanuit hun vak!

  • Voor iedere paardenliefhebber

Dit is een must voor iedere paardenliefhebber! We willen allemaal het beste voor ons paard! Leer van de specialisten de belanrijke do's en dont's!

Lezing:Let op!!! Datum is verzet!!!

 'Pijn herkennen bij paarden onder het zadel'

door Monique de Hont

Wanneer: 18 Maart 2023

Waar: Groenendijk 64 te Oosteind

Start: 10:30uur tot 12:30uur

Kosten: €25

Studenten PTV €12,50

Tickets te bestellen in de webshop of kom gewoon en kijk of er nog plek is!

Pijn herkennen bij paarden

Twee uur lang neemt Monique je mee in een lezing over de volgende onderwerpen:

  • hoe herken ik pijn bij paarden onder het zadel.
  • wat is normaal en wat is niet normaal gedrag is een belangrijke rode draad in deze lezing. Aan de hand van een schema, ontwikkeld door dr. S. Dyson leer je punten van gedrag herkennen en erkennen. 

Monique is als gedragstrainer ervaren in het herkennen van problemen bij paarden onder het zadel. Door schade en schande heeft zij een onderscheid leren maken tussen gedrag en pijn of het verband daartussen.

In deze lezing neemt Monique je mee in de praktijk en de wetenschappelijke feiten van het herkennen van pijn en het verschil tussen pijn en gedrag en geeft ze je een heel andere kijk op probleemgedrag onder het zadel!

Lezing:

`HET EVENWICHT IN DE BOUW EN BEWEGINGEN VAN HET PAARD'

door Karel de Lange

Wanneer:26 Maart 2023

Waar: Groenendijk 64 te Oosteind

Start: 10:00uur tot 12:00uur

Kosten: €35

Studenten PTV €17,50

Tickets te bestellen in de webshop of kom gewoon en kijk of er nog plek is! of kom gewoon en kijk of er nog plek is!

       HET EVENWICHT IN DE BOUW EN BEWEGINGEN VAN EEN PAARD

                                         


Een drie uur durend interactief college over de balans van het paard. Je leert kijken, zoals Karel kijkt, en dat is met een vlijmscherpe blik! Karel de Lange mag zich graag kritisch uitlaten over de wijze waarop er gefokt en gereden wordt in Nederland en neemt daarbij geen blad voor de mond.
Kijk op de Facebook pagina van Karel de Lange.

Op 26 Maart 2023  zal Karel de Lange, voorzitter van het EASP, een clinic over paarden geven. Naast de uitleg over de bouw en de beweging (het evenwichtsmodel)  bij paarden zal Karel ons ook meenemen naar de evolutie en wat die voor de dieren- en in het bijzonder die van de paardenwereld heeft betekend. Karel geeft regelmatig clinics in binnen- en buitenland en heeft daarnaast veel artikelen over paarden geschreven waarvan u een deel op de website van het EASP kunt vinden.
http://www.easpstamboek.nl/fokkerij-artikelen/                                                                                              Karel de Lange leerde als jonge jongen veel wijze lessen van zijn grootvader, over de bouw van het paard en de grondregels van een goed skelet. De kunst van het kijken ontwikkelde hij tot het niveau van deskundig paardenbeoordelaar op keuringen. Hij geeft ook cursussen op dat vlak.

Elk zoogdier heeft in de evolutie een dusdanig skelet en skeletmechaniek verkregen dat hem in staat stelt om zich feilloos in balans te kunnen verplaatsen. Bewegen is immers niets anders dan het verplaatsen van gewicht! In dat proces is de zwaartekracht allesbepalend en volgt de natuur altijd het eeuwigdurende concept dat bij het minste gebruik aan energie en kracht, de grootst mogelijke efficiency wordt verkregen.

Alle dieren die wij in gevangenschap houden en vervolgens domesticatie noemen hebben wij ongevraagd uit de natuur gehaald. Het spreekt daarom haast voor zich dat des te dichter deze dieren bij hun evolutionair verworven waarden staan, des te beter zij ook bij ons zullen functioneren.

In de domesticatie speelt het fokken van functionele dieren een niet te onderschatten rol. Helaas kijken wij maar heel weinig of nagenoeg helemaal niet hoe de natuur dit doet. Hoe slaagt de natuur erin om telkens weer dezelfde leeuwen, giraffes, olifanten, zebra, ezels, antilopen, cheeta’s etc. etc. te produceren die allemaal hetzelfde kunnen en praktisch allemaal ook dezelfde levensduur hebben?

Alles in de natuur is onderhevig aan evenwicht. Karel kan ons op boeiende wijze inzichtelijk maken hoe wij hier mee om moeten gaan en hoe wij met deze kennis veel meer inzicht verkrijgen over wat het effect van de ruiter op dit natuurlijke bewegingsmechanisme  is.  En wat wij als ruiters moeten doen om dit natuurlijke proces te activeren en te stimuleren. Wie dus meer wil weten over deze niet alledaagse materie of hier vragen over heeft, kan dus op 26 maart 2023  optimaal aan zijn trekken komen.

Heb jij een leuk idee voor een inspiratie avond of mis je iets in ons aanbod? 

Mail ons! 

horsemo@outlook.com

Joy natural HorseMo

Ben jij een specialist en wil je een inspiratie avond geven bij Natural HorseMo?

Mail ons!

horsemo@outlook.com

Specialisten

Hier een aantal specialisten die een inspiratie avond geven!

Huub Rietberg

Tandarts

Karel de lange

Het evenwichtsmodel en de wedstrijdsport

Robert Burgmans

Hoefsmid

WHAT PEOPLE SAY

Ik heb een ontzettend fijne avond gehad! Veel nieuwe informatie en er was ruimte voor vragen. 

-Nicole

Wat een andere kijk heb ik op paarden welzijn gekregen. Ik ben inderdaad geinspireerd! Er is nog zoveel te leren en ieder in zijn vak weet wat extra's! Ik ben echt fan van deze inspiratie avonden!

-Lydia

Ik was sceptisch maar de ruimte voor discussie maakte het helemaal compleet. Heel fijn om te kunnen sparren over wat wel en niet. Topsfeer op een toplocatie!

-Simon