Balansles

Balans van de ruiter


Zit de ruiter niet in balans hoe kunnen wij verwachten dat het paard in balans loopt?
Met de principes van centered riding zijn mijn ogen geopend en dit geef ik tot vandaag de dag nog door aan mijn leerlingen. Je houding en zit kan het paard helpen of belemmeren.
Alle gewrichten van de ruiter moeten kunnen bewegen. Zet de ruiter één gewricht vast volgen de andere gewrichten ook. Daarbij geld de regel van comparable parts; dat wat de ruiter vast zet zal het paard ook vast zetten. Zachte ogen, blokken bouwen, intentie, ademhaling en rijden vanuit botten. Zoveel oefeningen wat een ruiter in balans kan brengen waardoor het voor zowel paardd als ruiter fijner en leuker wordt!


Paard in balans


Kenmerkend voor het paard in balans is dat we het paard nooit via de teugel naar beneden vragen.
Wanneer een paard niet in de verticale (schouders) balans kan lopen gaat het paard of rennen of staken. Een ruiter op de rug van het paard zorgt voor een ander balanspunt wat voor een paard niet vanzelfsprekend is. Vergelijk het met wanneer je loopt met een kind in je nek. Dan moet je anders de hoek om, bukken of stil gaan staan. Wanneer een paard geen ruietr draagt kan hij plat doot de bocht galoperen. Met een ruiter gaat dat niet want dan zou hij omvallen. De verandering van het balanspunt vraagt andere buigingen en dus ander gebruik van het lichaam. Wanneer de verdeling op beide schouders klopt (Verticale balans) laat het paard zijn hals zelf vallen. Een goed samenspel laat het paard jouw hand opzoeken en vanuit hier kun je door naar de horizontale balans.