Paarden rassen

Fjord

 

De traditie van het kort knippen van de manen van een Fjord gaat terug tot de Vikingen in de achtste eeuw. Zij zijn hier waarschijnlijk mee begonnen om de sterkte nek te accentueren wanneer ze ten strijden trokken.

 

Murgese

 

De Murgese is een licht trekpaard en was in 1900 bijna uitgestorven. Na de tweede wereldoorlog waren er weer drie hengstenlijnen. Buiten hun thuisland Italië (provincie Bari) zijn ze nauwelijks bekend.

{

Jutlander

 

Oorspronkelijk had de Jutlander alleen de kleuren bruin en zwart maar tegenwoordig komt hij in alle kleuren voor.

Orlovdraver

 

Vanwege het inteelt programma dat gehanteerd werd om de Russische drareëren zijn alle raszuivere Oovdravers terug te voeren tot de stamvader Boris I

Nonius

 

In 1860 begon men Engelse Volbloeds te kruisen met Nonuis waardoor er twee typen ontstonden. Een kleiner fijner rijpaard en het oorspronkelijke zwaarder koetspaard

Eriskay pony

 

In 1970 leefde er nog maar twintig raszuivere Eriskay Pony`s op het Britse eiland Eriskay. De aantallen zijn inmiddels toegenomen tot meer dan Vierhonderd Geregistreerde pony`s.

Russisch trekpaard

 

Het russisch trekpaard is vroeger geslachtsrijp dan andere rassen en wordt doorgaans ouder.

Marwari

 

De wortels van dit India's ras zijn onbekend!

Amerikaanse Draver

 

Gezien de Amerikaanse Draver zich bewezen heeft als de snelste draver ter wereld wordt hij vaak gebruikt om andere draversrassen te verbeteren

Kladruber

 

De Kladruber is het enige inheemse ras van de Tsjechische Republiek en kreeg in 1995 de status Nationaal Cultureel Monument

Pottok Pony

 

In de winter krijgt de Pottok (Baskisch voor "klein paard") een baard, die ze beschermd tegen doornen, omdat ze vanwege gebrek aan gras ook in struiken en kreupelhout grazen

Paso Fino

 

Paso Fino betekent 'fijne pas`.

Deze paarden hebben een natuurlijke viertak die in drie tempi kan worden uitgevoerd. De paso fino, de paso corto en de paso largo.

Ijslander

 

Een natuurramp (1783-1785) leidde tot de dood van een vijfde van de bevolking en driekwart van de paarden op Ijsland.

De 6000 paarden die het overleefde zijn de voorouders van alle ijslanders ter wereld!

Berber

 

De Berber werd in de 2e eeuw v.Chr. bereden met enkel een touw om de nek. Dit waren de Numidische ruiters die bekend stonden om hun ruiterkunsten.

Camargue

 

De Camargue is eigenlijk de Quarter van Europa. In tegenstelling tot de Quarter nog is hij nog vrij onbekend.

Noriker

 

50% van de paardenpopulatie in Oostenrijk zijn Norikers en Pinzgauers (Norikers met vlekken).

New Forest Pony

 

Vanaf 1208 is de New Forest veel gekruisd om het ras te verbeteren. Zijn elegante hoofd dankt hij aan de Engelse Volbloed, waarmee veel gekruisd werd in 1750.

 

Fell Pony

 

Langs de noordkust van England werd een enorme muur gebouwd om mensen buiten te houden. Het inheemse ras was te klein om de zware stenen te dragen. De keizer liet in 112

600 arbeiders uit Friesland komen met hun zwarte friese paarden. De Fries drukt nog altijd een stempel op de Fell Pony.

KWPN

 

De KWPNer is geen ras! Van oorsprong is het een boerenpaard. De strerke achterhand werd gefokt om heel de dag op kleigrond te kunnen werken. Het lichte sierlijke werd gefokt in gebieden met zandgrond waar ze uitblonken voor de koets.

Connemara

 

De Connemara is het enige ras dat echt uit Ierland stamt.

Welshpony

 

De WelshMounian pony is in de vroege geschiedenis veel gekruisd met Arabieren. De lichte holling in het hoofd verraadt de Arabische invloed.

Knabstrupper

 

Hoewel er geen bewijs voor is vermoedt men dat de gevlekte vacht bijzonder oud is en is ontstaan als camouflage.

Yakut

 

De leefomgeving van de Yakut (Oost Siberie) varieert van 40 °C in de zomer als - 60 °C in de winter.

 

 

Sorraia

 

De Sorraia is èèn van de

weinige paarden zonder

arabisch, oosters of noord europees bloed.

Lusitano

 

Het bloed van de Lusitano is zuiverder gebleven dan het bloed van de Andaluisier.

Het meest opvallende is het uitblijven van arabisch bloed.

Appaloossa

 

De paarden van de indianen Nez Percé werden door de blanken Palouse paarden genoemd, naar de rivier de Palouse die door hun gebied liep. Dat werd verbasterd tot A Palouse en daarna Appalousy. Pas in 1938 werd de naam Appaloosa gegeven.

 

Deense Warmbloed

 

Pas in de 20e eeuw is er volbloed toegevoegd aan de Frederiksborger, een Deens ras uit de zestiende eeuw,Dat maakt dat de Deense Warmbloed èèn van de jongste warmbloeden is met een eeuwenoude basis.

Belgische Warmbloed (BWP)

 

In België is men lang bij trekpaarden gebleven. Pas in 1955 werd er een stamboek geopend om lichtere paarden te fokken. In 1970 werd de naam van het stamboek 'Landbouwrijpaard' vervangen door 'Belgisch Warmbloed Paard' Inmiddels hebben ze bloedlijnen die tot de beste ter wereld behoren.

 

Arabier

De Arabier heeft twee ribben minder(34), een lendenwervel (5)

en twee staartwervels(16) minder dan de meeste paardenrassen

De Tennessee Walking Horse

 

De Tennessee Walking Horse is het meest mishandelde paardenras.

Vanaf 1-1-2018 zou de Big Lick verboden worden, dit werd door Trump tegen gehouden.

Fries

 

Vroeger kwamen er ook bruine en voskleurige Friezen voor.

Criollo

 

Er wordt beweerd dat de Criollo de Arabier verslaat in zowel uithoudingsvermogen als snelheid.

Paint

 

Een effen kleur wordt ook geaccepteerd. Verder de aftekening overo wat als een ei betekend. Het wit is onregelmatig verdeeld, alsof er een ei over het paard druipt. Aftekening tobiano heeft meestal wit over de rugen de witte vlekken zijn vloeiend van vorm.

Shetlander

 

In tegenstelling tot vele werkpaarden heeft de shetlander probleemloos de overgang van werk pony naar recreatie pony gemaakt.

Pinto

 

Anders dan de Paint kan de Pinto van elke bloedlijn of ras zijn.

De Auxois

 

De Auxois is een afstammeling van het prehistorische paard van Solutré en datteert uit de middeleeuwen.

Henson

 

Henson paarden bezitten tussen de 25 en 50 % Fjordenbloed.

Ze zijn door het kruisen met warmbloed iets groter en eleganter.

Akhal-Teke

De zeldzame Akhal-Teke wordt zeer onderschat in zijn kunnen. Hij staat bekend als een onvermoeibaar endurance paard, maar ook is hij een geweldige springer. Zijn atletische bouw en intellegentie maakt dat hij ook uitblinkt in dressuur zoals de hengst Absent bewees in Rome door de gouden medaille te winnen in 1960.

Clydesdale

 

1808 was een beslissend jaar voor de Clydesdale. Ene heer Sommerville kocht een merrie, Lampit's Mare. Zij bracht vele nakomelingen voort waar nu nog bloedlijnen op terug te voeren zijn. Onder andere de stamvader van de clysesdale Glancer. Ook bekend als Thompson's Black Horse.

Breton

 

Hoewel de Breton veel gebruikt is om andere rassen te verbeteren, is hij zelf niet meer beinvloed door een ander ras sinds 1920.

Muraközi

 

Hongaarse merries werden gekruist met Ardenner-, Percheron en Norikerhengsten. Daarbij nog enkele Hongaarse halfbloed hengsten en het resultaat was de Muraközi, een sterk, snel, vriendelijk en gewillig trekpaard.

Frederiksborger

 

Een eeuw lang gingen de beste hengsten naar het buitenland wat leidde tot sluiting van de fokkerij in 1839. Begin twintigste eeuw begon men weer gericht te fokken door Napolitaans, Fries, Oldenburger, engels en arabisch bloed toe te voegen aan het resterende Frederiksborgermatriaal. Dit leidde tot de huidige veelzijdige Frederiksborger, die nog altijd laag in aantal voor komt.

 

Bronnen: Tamsin Pickeral- De schoonheid van het paard

: Bokt Wikepedia

: http://users.belgacom.net/paardenwereld/landen/europa.htm