Paarden rassen

 

Bronnen: Tamsin Pickeral- De schoonheid van het paard

: Bokt Wikepedia

: http://users.belgacom.net/paardenwereld/landen/europa.htm

Russische Draver

 

Kruising van Orlov en Amerikaanse dravers leidde tot een apart ras, de Russische Draver. Ook Métis-draver genoemd. Métis betekend kruising.

Mustang

 

De wilde mustang is een nazaat van tamme spaanse paarden.De spaanse wortels zijn terug te zien in de vorm van het hoofd en de compacte krachtige bouw.

Comtios

 

De Comtios stamt van de zware Germaanse paarden af en is van daar ook verwant aan de haflinger.

Holsteiner

 

De Holsteiner is het oudste warmbloedras van Duitsland. In de dertiende eeuw zijn monniken begonnen met het fokken van deze paarden.

Sandelhout-pony (Sandelwood pony)

 

De Sandelhout-pony is vernoemd naar het belangrijkste exportproduct van Indonesië: Sandelhout.

Pools warmbloed (Wielkopolski)

 

De Wielkopolski (KWLPS) is een van de minst bekende Europese warmbloedrassen maar doet zeker niet onder voor zijn Europese soortgenoten. Waarschijnijk komt deze onbekendheid van het ras doordat de Polen niet de capiciteit en kennis hebben dit ras te promoten zoals hun collega`s in Midden- en West-Europa wel doen.

Fjord

 

De traditie van het kort knippen van de manen van een Fjord gaat terug tot de Vikingen in de achtste eeuw. Zij zijn hier waarschijnlijk mee begonnen om de sterke nek te accentueren wanneer ze ten strijden trokken.

 

Murgese

 

De Murgese is een licht trekpaard. Het ras was in 1900 bijna uitgestorven. Na de tweede wereldoorlog kwamen er weer drie hengstenlijnen. Buiten hun thuisland Italië (provincie Bari) is het ras nauwelijks bekend.

{

Jutlander

 

Oorspronkelijk kwam bij het ras 'de Jutlander' alleen de kleuren bruin en zwart voor. Tegenwoordig komt hij in alle kleuren voor.

Orlovdraver

 

Lange tijd is er een inteelt programma gebruikt om het ras zuiver te houden. Daardoor zijn alle raszuivere Orlovdravers terug te voeren tot de stamvader Boris.

Nonius

 

Dit ras vindt zijn oorsprong in Hongarije. In 1860 begon men Engelse volbloeds te kruisen met dit Nonius ras. Hierdoor ontstonden er twee typen: het kleine fijne rijpaard, gebruikt voor militaire doeleinden, en het oorspronkelijke zwaardere paard, gebruikt voor de koets en voor de landbouw.

Eriskay pony

 

In 1970 leefde er nog maar twintig raszuivere Eriskay pony`s op het Britse eiland Eriskay. De aantallen zijn inmiddels toegenomen tot meer dan vierhonderd geregistreerde pony`s.

Russisch trekpaard

 

Het Russisch trekpaard is vroeger geslachtsrijp dan andere rassen en wordt doorgaans ouder.

Marwari

 

De wortels van dit Indiase ras zijn onbekend!

Amerikaanse draver

 

Omdat de Amerikaanse draver zich bewezen heeft als de snelste draver ter wereld wordt hij vaak gebruikt om andere draverrassen te verbeteren

Kladruber

 

De Kladruber is het enige inheemse ras van de Tsjechische Republiek en kreeg in 1995 de status Nationaal Cultureel Monument

Pottok Pony

 

In de winter krijgt de Pottok, Baskisch voor 'klein paard', een baard. Vanwege het gebrek aan gras moeten deze paarden ook in struiken en kreupelhout grazen. De baard beschermd hen tegen de doornen.

Paso Fino

 

Paso Fino betekent 'fijne pas`. Deze paarden hebben een natuurlijke viertak die in drie tempi kan worden uitgevoerd. De paso fino, de paso corto en de paso largo.

IJslander

 

Een natuurramp (1783-1785) leidde tot de dood van een vijfde deel van de bevolking en drie vierde deel van de paarden op IJsland. De 6000 paarden die het overleefden, zijn de voorouders van alle IJslanders ter wereld!

Berber

 

De Berber werd in de tweede eeuw v. Chr. bereden met enkel een touw om de nek. Dit waren de Numidische ruiters die bekend stonden om hun ruiterkunsten.

Camargue

 

De Camargue is eigenlijk de Quarter horse van Europa. In tegenstelling tot de Quarter horse is dit ras nog vrij onbekend.

Noriker

 

Van de paardenpopulatie in Oostenrijk is 50 % Noriker en Pinzgauer. Een Noriker heeft vlekken.

New Forest Pony

 

Vanaf 1208 is de New Forest pony veel gekruisd om het ras te verbeteren. Zijn elegante hoofd dankt hij aan de Engelse Volbloed, waarmee veel gekruisd werd in 1750.

 

Fell Pony

 

Langs de noordkust van Engeland werd een enorme muur gebouwd om mensen buiten het land te houden. Het inheemse pony ras was te klein om de zware stenen te dragen. De Romeinse keizer liet in het jaar 120 n.Chr. zo'n 600 arbeiders uit Friesland komen met hun zwarte friese paarden. Zo werd het inheemse ras gekruist met het Friese ras. De Fries drukt nog altijd een stempel op de Fell Pony.

KWPN

 

De KWPN-er is geen ras! Van oorsprong is het een boerenpaard. De strerke achterhand werd gefokt om heel de dag op kleigrond te kunnen werken. Het lichte, sierlijke werd gefokt in gebieden met zandgrond waar deze paarden uitblonken voor de koets.

Connemara

 

De Connemara is het enige ras dat echt uit Ierland stamt.

Welshpony

 

De Welsh Mountain pony is in de vroege geschiedenis veel gekruisd met Arabieren. De lichte holling in het hoofd verraadt de Arabische invloed.

Knabstrupper

 

Hoewel er geen bewijs voor is, vermoedt men dat de gevlekte vacht van dit ras bijzonder oud is en ooit is ontstaan als camouflage.

Yakut

 

In de leefomgeving van de Yakut (Oost Siberie) varieert de temperatuur van 40 °C in de zomer tot - 60 °C in de winter.

 

 

Sorraia

 

De Sorraia is één van de weinige paarden zonder Arabisch, oosters of noord Europees bloed.

Lusitano

 

Het bloed van de Lusitano is zuiverder gebleven dan het bloed van de Andalusiër. Het meest opvallende is het uitblijven van arabisch bloed wat in veel andere rassen wel gebruikt is.

Appaloosa

 

De paarden van de indianen Nez Percé werden door de blanken Palouse paarden genoemd, naar de rivier de Palouse die door hun gebied liep. Dat werd verbasterd tot A Palouse en daarna Appalousy. Pas in 1938 werd de naam Appaloosa gegeven.

 

Belgische Warmbloed (BWP)

 

In België heeft men lang voorkeur gehad voor trekpaarden. Pas in 1955 werd er een stamboek geopend om lichtere paarden te fokken. In 1970 werd de naam van het stamboek 'Landbouwrijpaard' vervangen door 'Belgisch Warmbloed Paard'. Inmiddels hebben de Belgische warmbloeden bloedlijnen die tot de beste ter wereld behoren.

 

Deense Warmbloed

 

Pas in de 20e eeuw is er volbloed toegevoegd aan de Frederiksborger, een Deens ras uit de zestiende eeuw. Dat maakt dat het Deense Warmbloed ras één van de jongste warmbloed rassen is met een eeuwenoude basis.

Arabier

 

De Arabier heeft twee ribben minder (34 ipv 36), één lendenwervel (5 ipv 6) en twee staartwervels (16 ipv 18) minder dan de meeste paardenrassen.

De Tennessee Walking Horse

 

De Tennessee Walking Horse is het meest mishandelde paardenras. Vanaf 1 januari 2018 zou de Big Lick verboden worden, dit werd door Trump tegen gehouden.

Fries

 

Vroeger kwamen er ook bruine en voskleurige Friezen voor.

Criollo

 

Er wordt beweerd dat de Criollo de Arabier verslaat in zowel uithoudingsvermogen als snelheid.

Paint

 

De aftekening van de Paint wordt ook wel overo genoemd wat 'als een ei' betekent. Het wit is onregelmatig verdeeld over de vacht alsof er een ei over het paard druipt. De aftekening tobiano heeft meestal wit over de rug. De witte vlekken zijn vloeiend van vorm. Een effen kleur wordt ook geaccepteerd.

Shetlander

 

In tegenstelling tot vele werkpaarden heeft de shetlander probleemloos de overgang van werkpony naar recreatiepony gemaakt.

Pinto

 

Anders dan de Paint kan de Pinto van elke bloedlijn of ras zijn.

De Auxois

 

De Auxois is een afstammeling van het prehistorische paard van Solutré en dateert uit de middeleeuwen.

Henson

 

Henson paarden bezitten tussen de 25 % en 50 % fjordenbloed.

Ze zijn, door het kruisen met warmbloeden, iets groter en eleganter dan de Fjorden.

Akhal-Teke

 

De zeldzame Akhal-Teke wordt zeer onderschat in zijn kunnen. Hij staat bekend als een onvermoeibaar endurance paard, maar hij is ook een geweldige springer. Zijn atletische bouw en intellegentie maken dat hij ook uitblinkt in dressuur. De hengst Absent bewees dat in 1960 inRome, op de Olympische Spelen, door de gouden medaille te winnen.

Clydesdale

 

Het jaar1808 was een beslissend jaar voor de Clydesdale. Ene heer Sommerville kocht een merrie, Lampit's Mare. Zij bracht vele nakomelingen voort waar nu nog bloedlijnen op terug te voeren zijn. Onder andere de stamvader van de Clydesdale Glancer. Ook bekend als Thompson's Black Horse.

Breton

 

De Breton is veel gebruikt om andere rassen te verbeteren. Daarentegen is hij, sinds 1920, zelf niet meer beinvloed door een ander ras.

Muraközi

 

Hongaarse merries werden gekruist met Ardenner, Percheron en Noriker hengsten. Daarbij nog enkele Hongaarse halfbloed hengsten. Het resultaat was de Muraközi, een sterk, snel, vriendelijk en gewillig trekpaard.

Frederiksborger

 

Een eeuw lang gingen de beste Frederiksborger hengsten naar het buitenland wat in 1839 leidde tot sluiting van de fokkerij. Begin twintigste eeuw begon men weer gericht te fokken door Fries, Napolitaans, Oldenburger, engels en arabisch bloed toe te voegen aan het resterende Frederiksborgermateriaal. Dit leidde tot de huidige, veelzijdige Frederiksborger, die nog altijd laag in aantal voor komt.